Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam
03. April 2012

Ali so vse teniške žogice enake

Danes je na trgu zelo veliko različnih znamk teniških žogic: Penn, Wilson, Slazenger, Head, Prince, Dunlop ...
V osnovi so vse teniške žogice podobne. Oblika je okrogla, prav tako je podobna tehnologija. Tehtati morajo od 56,7 do 58,5 g in v premeru merijo 65 mm. Površina žogice mora biti enakomerna. Če so na žogicah kakšni spoji, morajo biti brez šivov.

Teniške žogice so narejene iz gume, ki je prekrita z mešanico sintetičnih in volnenih vlaken. Izdelane so iz dveh polovic, šivi pa so prekriti z elastičnim tesnilom. Večina igralcev kupuje žogice, ki so napolnjene z zrakom, kateri povzroča pritisk in daje žogicam trdoto. Ta trdota se čez čas žogici močno zmanjša, tako, da je potrebno žogice redno menjavati.

Prve teniške žogice so bile napolnjene s semeni fig, nato z lasmi, odrezki jadrovine in z narezano plutovino. Te žoge so odskočile le na kamnitih tleh ali lesenih tleh. Potem so jih začeli izdelovati iz usnja, ki je bil zavit v volno ali krzno. Zaradi priljubljenosti športa in uporabe s strani plemstva, je bilo oblikovanje teniških žogic predvsem delo škotskih  obrtnikov.

Charles Goodyear, ki slovi po svoji izdelavi plaščev/gum in drugih industrijskih izdelkov, je ustvaril prvo žogo z zunanjimi šivi. Žoge so bile oblikovane za tenis na travnatem igrišču, tenis na zunanji površini ... Walter C. Wingfield je standardiziral pravila za tenis na travi, Alexander Cartwright pa je bil glavni vzrok za njegovo popularizacijo.

Tenis žogice so bile sprva bele. Njihova barva je bila določena po barvi sodišča, da bi zagotovila najboljšo vizualno sledenje žoge. Leta 1972 je Mednarodna teniška zveza spremenila standardno barvo na rumeno - ne zato, ker bi lahko igralci bolje sledili žogi, ampak zato, da bi zaradi bolj izstopajoče barve gledalci lažje spremljali igro tudi na televizijskih zaslonih.

Sedaj so teniške žogice rumene barve, z vmesnimi belimi črtami. Rumena je najpogosteje uporabljena barva, ker izstopa in nas tako ne ovirata barvi neba in igrišča.

Tenis žogice sledijo strogim smernicam v oblikovanju in igri z rotacijo. S tem skušajo zagotoviti optimalne pogoje za igranje. Medtem ko je standard določen in sprejet, "pravi tenis," ki ga igrajo plemstva v Angliji in Franciji, še vedno uporablja ročno narejene žogice, saj s tem dajejo športu stalen občutek prestiža in bogate zgodovine.
 
zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.