Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam
30. Marec 2017

Razvoj tenisa skozi čas

Ali ste vedeli, da se je beseda tenis razvila iz francoske besede »tenez«, kar pomeni ujemite oziroma držite?

Popularna igra, ki je spominjala na današnji tenis se je prvič pojavila na tleh francoskih dvorov. Običajno je igralec, ki je serviral, na začetku igre zavpil »tenez« - ujemite. Šele kasneje pa se je igra preselila v Anglijo, kjer so si Angleži izmislili prva pravila, francosko besedo »tenez« pa preoblikovali v današnji »tennis«.

Začetki teniške igre segajo v 12. stoletje. V 14. stoletju se v Italiji prvič pojavi igra »Pallone« in v Franciji »Le jeu de Paume«. Tako so rekli igri z dlanjo, kjer so žogico, narejeno iz las, slame in žime, oblečeno v usnje, udarjali z roko preko napete vrvi. Kasneje, v 17. stoletju vrv zamenja mreža, namesto dlani pa so začeli uporabljati manjše loparje, ki so sicer bili podobni današnjim, mreža na njih pa je bila narejena iz posušenih živalskih črev.

Kljub zgodnjemu začetu teniške igre, pa le-ta sodi med mlajše športne panoge. Za prelomnico in začetek modernega tenisa je poskrbel Anglež Walter Clopton Wingfield, ki je leta 1874 prijavil novo športno panogo – tenis na travi. Nova igra se je hitro širila in postala popularna tudi drugod po svetu. Prvi turnir v Wimbledonu je bil organiziran leta 1877, 20 let kasneje, leta 1897, pa je bilo po naročilu dr. Ivana Tavčarja zgrajeno prvo teniško igrišče na slovenskem ozemlju.

Kot olimpijski šport ima tenis zelo razgibano zgodovino. Tenis je bil v olimpijski program uvrščen leta 1900, a je bil leta 1924 izločen, nakar je leta 1984 na olimpijskih igrah v Los Angelesu zopet postal olimpijska disciplina.

zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.