Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam

Izbira loparja

Izbira loparja zahteva natančne ocene, obstaja množica modelov na trgu in z le malo znanja, boste lahko izbrali model, ki najbolj ustreza vašim individualnim potrebam.

Pomoč pri nakupu loparja

Izbor loparja

Prvi korak k pravilni izbiri loparja boste naredili z odločitvijo, kakšen tip loparja želite:

1. TIP LOPARJA: lopar, ki vam omogoča kontrolo
Ta tip loparja je namenjen teniškim igralcem, ki so sposobni ustvariti veliko moči in imajo popoln zamah. Loparji v tej kategoriji imajo manjšo glavo, nizek profil, ravnotežje je zadaj in so težji, zaradi česar tudi natančnejši.
Teža: 315 g - 350 g
Ravnotežje: manjše ali enako 320 mm
Velikost glave: 88 in - 98 in
Profil: 17 mm - 22 mm

2. TIP LOPARJA: kompromis med močjo in kontrolo
Modeli, ki se nanašajo na to kategorijo, ponujajo kombinacijo moči in nadzora ter predstavljajo izbiro med prejšnjo in naslednjo skupino loparjev. Ta tip loparja je primeren za igralce s srednjim znanjem in začetnike. Lastnosti so naslednje:
Teža: 285 g - 315 g
Ravnotežje: 310 mm - 340 mm
Velikost glave: 98 cm2 - 110 cm2 
Profil: 22 mm - 26 mm

3. TIP LOPARJA: lopar, usmerjen v moč
Ta tip loparja je namenjen teniškim igralcem, ki imajo kratke in enostavne zamahe in niso sposobni ustvariti veliko moči. Lastnosti teh loparjev so:
Teža: 250 g - 285 g
Ravnotežje: do 340 mm
Velikost glave: 110 cm2 - 125 cm2
Profil: 26 mm - 32 mm

Pomembno je vedeti, kako na različne načine vplivajo na delovanje loparja in posledično na slog igre naslednje lastnosti: velikost glave, teža, ravnotežje in profil.

Velikost glave

Velikost odbojne površine neposredno vpliva na hitrost žoge. Po vsej površini proizvede več moči glede na manjši površinski vpliv. Večja površina zagotavlja tudi večji "sweetspot" - idealna točka stika žoge z loparjem, in s tem zmanjša tveganje, da bi zgrešili center odbojne točke in je izredno praktičen za začetnike, ki običajno potrebujejo več moči. Napredni igralci iščejo predvsem kontrolo, zato imajo raje loparje z manjšo glavo in majšo odbojno točko.

Teža in ravnotežje

Teža in ravnotežje sta lastnosti loparja, ki predvsem vplivata na samo delovanje loparja. Boljši igralci in tekmovalci imajo raje težje loparje z nizkim ravnotežjem, kar jim nudi optimalen nadzor. Klubskim igralcem, vmesnim igralcem in začetnikom priporočamo, da se odločijo za izbiro loparja, ki ni tako zelo težek in ima visoko ravnotežje.

Struna

Struna pomaga pri učinkovitosti loparja, saj določa različne reakcije na žogo ob udarcu s struno. Celoten vzorec (npr. 18x20), posledično bolj trd udarec po žogi, z majhno prožnostjo med trkom žogo udari z veliko količino kontrole, primerno za naprednejše in profesionalne igralce. Ravno obratno pa "odprte" strune (npr. 16x18 ali 16x19) ustvarjajo zelo elastičen vpliv na žogo, zaradi česar izvabimo iz udarca veliko moči a manj nadzora.

Profil

Profil ima velik vpliv na izhodno moč žoge iz strune. Nizek profil ustvarja več moči in  manj energije. Tisti, ki pri igri porabijo veliko rotacije (tako topspin kot backspin) naj se izogibajo uporabi loparjev s širokim profilom. Zmanjšanje kotov lahko povzroči pogostejši zadetek okvirja loparja.


Lopar

  • Težji okvir loparja da več moči.
  • Težji okvir loparja vibrira manj.
  • Trši okvir loparja da več moči.
  • Trši okvir loparja prenaša več vibracij na roko.
  • Večja velikost glave loparja da več moči.
  • Večja velikost glave ima večjo idealno točko udarca (sweetspot).
________________________________________

Prava velikost ročaja pri izbiri loparja



Izredno pomembna je pravilna izbira prave velikosti ročaja (gripa). To lahko storite enostavno, saj naj bi bila velikost vašega ročaja sorazmerna glede na roko.

Evropska velikostL1L2L3L4L5L0 (Junior)
Ameriška velikost4 1/84 1/44 3/84 1/24 5/84
zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.