Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam

Tenis kot psihološka igra

Zveni zelo preprosto - igrajte tako kot mislite! Lahko bi rekli, naj način mišljenja vpliva na način igre. Ampak, ali je res tako enostavno?
Skozi leta treniranja in učenja tenisa sta se pojavili dve glavni spoznanji:
- slog igre mora biti v skladu s tvojo osebnostjo,
- ne glede na to, kako se prvo spoznanje zdi logično, je prevečkrat spregledano zaradi različnih nasvetov ter popravkov trenerja in tudi zaradi želje po posnemanju teniških šampionov.

Seveda imamo vsi svoje teniške idole, katere z največjim veseljem spremljamo na vseh teniških turnirjih. S tem tudi ni nič narobe! Vendar pri vsem tem ne smemo pozabiti na svoj slog igranja.

Tenis je psihološka igra, pri kateri so zelo pomembne psihološke značilnosti, kot so tiha igra koncentracije, veliko hitrih odločitev, veliko razmišljanja in taktiziranja. Pri vsem tem moramo predvsem razvijati psihološke sposobnosti, ki so pri igri zelo pomembne. Motivacija, kontrola čustev in mišljenja, obvladovanje stresa in pozornost so dejavniki, ki nam med igro velikokrat ponagajajo. Z razvojem, zavedanjem in obvladovanjem le-teh lahko izboljšamo svoj tenis in napredujemo.

Problem nastane takrat, ko se hočemo rekreativci identificirati z vrhunskimi igralci, katerih karakter oziroma celotna osebnost ni skladna z našo. Lepo je, da občuduješ nekoga, vendar vse do takrat, ko ne začneš posnemati njihov slog. Vsak tenisač ima željo, da bi igral tako kot »Nole« ali »Rafa«, vendar več naredimo s tem, da se poglobimo v svoj način igre in s tem poskušamo odpraviti pogoste napake, ki se nam dogajajo skozi igranje proti nasprotniku.

Osnovna odločitev pri tenisu je, ali bomo igrali napadalno ali pa se bomo bolj posvetili obrambnemu igranju. Že ta osnovna razdelitev načina igre marsikaj pove o osebnosti igralca.

Če je človek bolj siguren tudi v življenju, mu tveganje ne diši in nerad postavlja stvari na kocko, potem se bo tudi v njegovi igri po vsej verjetnosti odražala predvsem obramba, sigurna igra, zmago pa bo poskušal doseči na račun nasprotnikovih napak. Pri napadalnih igralcih pa velikokrat najdemo nekonstantno osebnost, ki rada tvega in živi polno adrenalina. V igri se to izraža z dobivanjem winnerjev, agresivno in nesigurno igro.

Glede na vso karakteristiko moramo vedno igrati tako, kot želimo, in ne tako kot bi morali. Ne smemo se spraševati, kako bi nekdo igral na našem mestu. V nasprotnem primeru se lahko človeška osebnost in želja po drugačni igri skregata in pri tem najbolj trpi udarec, ki postane netočen in negotov. Vedno se moramo osredotočiti na samo igro - vsi motivacijski pogovori in svetovanje pa naj ostane izven teniških igrišč

Za uspeh teniškega igralca so odločilne njegove duševne sposobnosti. Bolj kot vse je pomembno, kaj se dogaja v glavi posameznega igralca.

N.D.
zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.