Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam

Priprava na tenis in ogrevanje

Teniška priprava bi se morala začeti že dan pred treningom/tekmo in sicer prav s pripravo teniške torbe.
Z ustrezno pripravo si ne le zagotovimo miren prihod na igrišče, ampak se lahko tudi psihološko pripravimo na jutrišni trening/tekmo.

Pravilno se pripraviti za tenis igro

Teniška priprava bi se morala začeti že dan pred treningom/tekmo in sicer prav s pripravo teniške torbe. Z ustrezno pripravo si ne le zagotovimo miren prihod na igrišče, ampak se lahko tudi psihološko pripravimo na trening/tekmo naslednjega dne. V vsaki teniški torbi morajo biti teniške superge, vsaj tri majice, brezrokavnik ali vetrovka(za igranje na prostem in v mrzlih dvoranah/balonih), rezervne kratke hlače in pa vsaj dva para nogavic. Preveriti je potrebno tudi teniške loparje, imeti kakšen rezerven dušilec vibracij, svež overgrip in seveda znojnike za roke, če jih uporabljate, vedno pa imejte v torbi vsaj 6 žogic, ki vam bodo prišle še kako prav ob čakanju na partnerja. Nikakor pa ne pozabite tudi na bidon oz. steklenico, ki vam bo omogočala dobro in obvezno hidracijo! V vsako teniško torbo sodi tudi prva pomoč (povoji, obliži, hladilna krema, ...), ki vam bo v primeru padca in posledično odrgnine prišla še kako prav. Najboljša pot do skrbno pripravljene teniške torbe je seznam, ki si ga napišete, ga vsakič zgolj preletite in naslednji dan brezskrbno pograbite torbo ter odidete novim teniškim izivom naproti. Ob pripravljanju pa že lahko naredite tisti prvi teniško-taktični plan za naslednji dan ali pa se zgolj v mislih postavite na igrišče.

Glede na to, da živimo hiter tempo življenja, nimamo ravno časa na pretek, da bi se lahko uro pred tekmo/treningom pripeljali na kraj dogodka in temeljito opravili tako fizično kot tudi psihološko ogrevanje. Priporočljivo je priti vsaj pol ure pred pričetkom tekme/treninga in dvigniti telesno temperaturo na tisto delavno temperaturo, ki igralcu zmanjša možnost poškodb.

Preteči zgolj dva kroga okoli igrišča je podobno kot da ne bi naredili ničesar, najboljši pokazatelj ogretosti telesa so potne snahe, ki pomenijo, da se je telo primorano hladiti, zato so tudi te privrele na površje in to je tisto, kar nam pove, da je telo ogreto. Koliko vas je tistih, ki pridete preznojeni na teniško igrišče? Seveda se način dviga telesne temperature glede na letni čas razlikuje. Poleti že ob 10 minutni hoji po soncu ogrejemo telo na dovoljšno temperaturo, medtem ko je pozimi seveda čas ogrevanja daljši. Po dvigu temperature pa mora vedno slediti kompleks dinamičnih ogrevalnih vaj. Pričnemo pri glavi, končamo pri skočnemu sklepu, vse vaje pa naj bodo dinamične, izogibajmo se raztezanju na začetku treninga, le tega pa seveda opravimo po končani dnevni vadbi. Ob izvajanju dinamičnih vaj se lahko tudi z zaprtimi očmi pripravimo na dvoboj, ponovimo naše najboljše udarce in naš plan, ki bi moral ustaviti našega nasprotnika, preletimo tudi njegove hibe in pripravljeni smo na boj!

Torej če ponovimo:
•    po napisanem seznamu smo pripravili torbo (dan pred tekmo/treningom)
•    na „kraj zločina” pridemo vsaj 30 minut prej
•    opravimo dinamično ogrevanje (do potnih snah, najmanj 15 minut)
•    opravimo dinamičen kompleks gimnastičnih vaj (najmanj 10 minut)
•    med komplesom dgv preletimo našo taktiko/cilje
•    po končanem treningu sledi raztezanje (najmanj 15 minut)
zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.