Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam

Pomen športne masaže in njena korist za profesionalne in rekreativne teniške igralce

Športna masaža je namenjena tako vrhunskim kot rekreativnim športnikom. Prav tako pa tudi vsem, ki potrebujejo nekoliko trši oziroma globlji pritisk za razliko od klasične masaže. Osredotoča se na mišice oziroma mišične skupine, ki so najpogosteje obremenjene glede na športno panogo. Zato je njen cilj povrniti prvotno in optimalno delovanje mišic oziroma mišičnih skupin po naporu in ponavljajočih se obremenitvah.

Športna masaža tako poskrbi za regeneracijo kit in vezi, izboljša pretok krvi v mišicah, poveča ali zmanjša mišični tonus (pred oziroma po treningu ali tekmi) ter odpravlja mikro poškodbe na mišičnih vlaknih. Pomembno je, da pravočasno odkrijemo manjše poškodbe in vnetja oziroma natrganine na mišičnih vlaknih, saj lahko v nasprotnem primeru privede neustrezna in pomanjkljiva regeneracija športnika do večjih mišičnih zatrdlin, tako imenovanih mišičnih vozlov, ki jim pravimo tudi »trigger points« ali mišično sprožilne točke. Mišične sprožilne točke torej otipamo kot zatrdline v mišicah in so lahko različnih velikosti.

V primeru, da je prišlo do ponavljajoče preobremenitve, mišično vlakno in kasneje tudi mišična skupina ne more optimalno opravljati svoje naloge. Težava se tako prenese naprej tudi na ovojnice mišic (fascie) in na druge dele telesa, saj mišica, ki ima zatrdline ne more normalno opravljati svoje funkcije. Mišična vlakna sosednjih oz ostalih mišičnih skupin se prav tako sčasoma poškodujejo, ker prevzamejo naloge prizadetih in negibljivih oziroma zakrčenih vlaken. S časom začenja mišica izgubljati prožnost in mobilnost.

Posledično prihaja do kompenzacije, kjer vlogo prevzemajo ostale mišične skupine, ki sčasoma postanejo tudi preobremenjene, neprožne ter negibljive in začaran krog je sklenjen, saj je celotno telo velika kinetična veriga, ki bi morala delovati usklajeno od prstov na nogi pa vse navzgor do glave. Nove mišične sprožilne točke se tako pojavijo tudi v mišicah, ki so prevzele del bremena in je zato potrebno odpraviti tudi te.

Mišične vozle je potrebno odpraviti ročno. Tako športni maser najde točno mesto zatrdline in uporabil ravno pravi pritisk oziroma trenje, da odpravi tenzijo, ki je nastala zaradi natrganih mišičnih vlaken. Pri tem odpravi tudi odpadne produkte, ki so zastali v mišici.

Športna masaža se uporablja kot:

Pripravljalna masaža, ki je namenjena segrevanju mišic, povečanju prekrvavljenosti in s tem pripravi na napor. Aktivira živčni sistem in zmanjša tveganje za poškodbe.
Tekmovalna masaža, ki se izvaja med samim naporom. Sluzi sprotnemu obnavljanju energije in pomaga pri podaljševanju napora.
Regenerativna masaža, ki se izvaja po športni aktivnosti. Ta ponovno vzpostavi fiziološko ravnovesje gibalnega sistema. Je močnejša in intenzivnejša ter pomaga pri odpravi mišične utrujenosti. Pomaga pri hitrejši vzpostavitvi gibljivosti sklepov.


Poleg splošnih koristi športne masaže, so prav posebej poudarjene poškodbe in težave značilne samo za tenis:

Teniški komolec in rama - masaža okoli komolca in rame bo pripomogla k večji fleksibilnosti, moči mišic ter sprostitvi tetiv, ki obkrožajo poškodovan oziroma boleč komolec ali ramo.

Zgoraj omenjene sprožilne točke (»trigger points«) so zelo občutljive, neprijetne točke v mišicah in lahko povzročajo bolečino ter omejijo obseg gibanja telesa oziroma okončin.

Bolečine v hrbtu, kolenu ter mečnih mišicah – športna masaža pripomore k boljšemu športnemu nastopu, s tem ko izboljša cirkulacijo krvi in odstrani škodljive snovi, ki so se nabrale v telesu med aktivnostjo. Masaža teh delov telesa bo izboljšala oziroma ohranjala njihovo optimalno funkcijo med treningom in tekmo.

V vrhunskem športu, kjer je glavna naloga vseh trenažnih procesov čim hitrejša in čim bolj učinkovita regeneracija, je masaža neizpodbiten del terapije vsakega športnika.

Cilj športne masaže je torej:

Odstranitev odpadnih snovi iz telesa po športni aktivnosti
Sprostitev mišic in zmanjševanje mlečne kisline v mišicah
Hitrejša regeneracija mišičnega tkiva po naporu
Odprava mikro poškodb mišičnih vlaken
Preventiva pred poškodbami (nategi, ruptura mišice in ligamentov, mišični krči itd…)
Večja mišična gibljivost
Povečan obseg giba
Izboljšan pretok krvi in limfe
Razteg mišic po telesni aktivnosti

V Centru terapij, ki se nahaja v prostorih Športnega centra Millenium izvajamo ob drugih strokovnih storitvah tudi pripravljalno in regeneracijsko športno masažo kot tudi terapevtsko masažo. Zato ste vabljeni tako profesionalni kot rekreativni tenisači in vsi športniki, ki cenite svoje zdravje in se zavedate pomena regeneracije in optimalne telesne priprave. Za več informacij pišite na email: centerterapij@gmail.com ali pokličite na 040 353 509.

Napisala Monika Č., prof.šp.vzgoje; trener tenisa A; športni in terapevtski maser v Centru terapij (Športni center Millenium).


zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.