Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam
19. November 2018

Kako pogosto menjati teniške strune

Za teniške strune velja rek, da so motor loparja ali pa da imajo podobno kot avtomobilska guma na vožnjo močan vpliv na vašo igro in počutje na igrišču
Za teniške strune velja rek, da so motor loparja ali pa da imajo podobno kot avtomobilska guma na vožnjo močan vpliv na vašo igro in počutje na igrišču. Ker so dejanski vmesni člen med vašim loparjem in žogico, zelo spremenijo zmogljivosti in udobje loparja. Tenis sicer resda lahko igrate z vsako struno, a občutek pri igri ne bo enak, saj se lastnosti in zmogljivosti strun zelo razlikujejo. Močno pa se spremenijo tudi z obrabo ali preprosto s časom, saj material izgubi svojo elastičnost, postane tog in neudoben, odbojnost in kontrola žoge pa se močno poslabšata.

Osnovno pravilo pri napenjanju je, da manj kot je lopar napet, več energije da struna žogi in obratno. Bolj ko napnemo lopar, več energije je treba vložiti v posamezen udarec. Številni rekreativni igralci menijo, da morajo lopar napeti bolj trdo, da bo žoga dobro odletela z njega. Vendar to ne drži. Če želimo večjo moč ob udarcu, je treba struno napeti manj. Pogosto pa žogica pade izven polja zaradi slabe postavitve ali tehnične izvedbe udarca, ne pa zaradi prenizke napetosti loparja. Treba je biti zelo pozoren na to, če žogice res ves čas frčijo z loparja ali pa imamo v večini primerov dejansko prekratko žogo, avt pa pravzaprav z napako izsilimo sami.

Izguba napetosti kot posledica časa je rezultat raztegnjenosti strun in izgube elastičnosti materiala. Ko pa je material manj elastičen, ne more vrniti žogi toliko energije, kot takrat, ko je bil še nov.  Strune, ki se raztegnejo in postanejo mehkejše, niso tako prožne kot tiste, ki so napete na novo, hkrati pa se izgubi tudi vsa moč, ki naj bi jo proizvajale. Prav tako pride do izgube kontrole pri udarcu.

Zaradi uporabe napačne vrste teniške strune, neustrezne napetosti ali igranja s struno, ki je v loparju predolgo, lahko pride celo do poškodbe. Največkrat sta to poškodbi komolca in ramena. Inteh poškodb sploh ni tako malo, kot bi morda mislili.
Pravilo glede napenjanja gre nekako tako. Strune naj bi zamenjali vsaj tolikokrat letno, kot igrate tenis tedensko. Vsekakor pa bi jih bilo treba nujno zamenjati vsaj dvakrat letno, napenjanje pa naj ne presega 26 kg. Prav tako se je pametneje odločiti za katero od mehkejših različic strune.

Kot je v svojem priročniku o teniških strunah, ki ga zelo priporočam v branje, zapisal najboljši slovenski trener lanskega leta in osebni trener naše mlade šampionke Kaje Juvan, naj bi sloviti Artur Ashe nekoč dejal, da je napenjalec strun kakor zobozdravnik. Ko enkrat najdeš pravega, ga ne menjaš! Zato hitro pomislite, kdaj ste nazadnje prenapeli lopar in takoj ukrepajte, ko ugotovite, da je od tega že predolgo.
zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.