Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam
06. Marec 2024

Zgodovina Babolata

Zgodba Babolat-a se začne z družinskim podjetjem in njegovim prvim podvigom v svetu športa leta 1875, ko sta bila tenis in badminton še v povojih.

ZGODOVINA BABOLATA

Zgodba Babolat-a se začne z družinskim podjetjem in njegovim prvim podvigom v svetu športa leta 1875, ko sta bila tenis in badminton še v povojih.

Blagovna znamka s sedežem v Lyonu v Franciji se je za svoj zgodnji uspeh in strokovnost zahvalila surovini – naravnemu črevesju – iz katerega so bile narejene prve strune za lopar. Kasneje je podjetje Babolat postalo vodilno na področju opreme za šport z loparji, njihov nabor izdelkov pa so skozi leta širili in dopolnjevali v vseh segmentih- okvirji oz. loparji, strune, športni copati, oblačila, žogice, gripi, dodatki in torbe, hkrati pa tudi v tehnični opremi za profesionalno pripravo loparjev.

Na podlagi svoje tradicije inovativnosti v podporo igralcem in igri, se je Babolat pojavil na trgu kot izbira prvakov, ki igrajo na najprestižnejših svetovnih tekmovanjih v tenisu, badmintonu in padelu.1875 V boj vstopi Babolat

Babolat & Monnier, specialist za predelavo naravnega črevesja za klobase, kirurške niti, glasbene strune ter lokostrelstvo, pod vodstvom Pierra Babolata izumi prve naravne strune za loparje in sicer eno leto po tem, ko je Walter Clopton Wingfield zasnoval pravila igre na travi- tenisa.

Babolat tako postane prvo podjetje, specializirano za igre z loparji, in se poda na svojo avanturo v svet športa...1925 Babolat VS: prvi zmagoviti strel

Po uporabi ovčjega in nato govejega čreva Babolat začne delati na trajnostni alternativi, da bi zadovoljil povpraševanje po tanjših strunah in večji napetosti prvih teniških prvakov. Potem, ko je Albert prevzel posel od svojega očeta, leta 1925 ustvari t.i. »benchmark«, VS.

Naravna, revolucionarna struna, s pomočjo katere so zasloveli francoski teniški »mušketirji« Jean Borotra, Jacques Brugnon, René Lacoste in Henri Cochet ter Suzanne Lenglen . Skoraj stoletje kasneje VS ostaja globalno merilo v svetu tenisa, saj so šampioni, opremljeni s strunami Babolat VS, osvojili več kot 100 turnirjev za Grand Slam.


 

1950's Svet kot njegovo igrišče ...

Do sedaj je tenis prerasel v resnično svetovni fenomen. Paul Babolat se zaveda pomena prisotnosti povsod, kjer se igra tenis, zato za svoje izdelke gradi mednarodno maloprodajno mrežo. Takojšnja uspešnica Babolat hitro postane znano ime med igralci po vsem svetu, vključno z Argentino, Nemčijo, Italijo, Združenimi državami Amerike, Skandinavijo, Vzhodno Evropo, Avstralijo in Japonsko.

 

1955 Prednost Babolat

Ključni igralec pri rasti tenisa, Paul Babolat, širi ponudbo svoje znamke, medtem ko nadaljuje z oblikovanjem inovativnih izdelkov, ki so bolje prilagojeni ter bolj dostopni igralcem. Eden od njegovih izumov je Elascord - prva sintetična (najlonska) struna znamke Babolat.


 

1960's Preboj

Šestdeseta leta prejšnjega stoletja pomenijo prelomnico v zgodovini podjetja, saj le-to počasi na trg lansira celotno paleto dodatkov za loparje, vključno z usnjenimi in sintetičnimi ročaji ter prevleko Babol za zaščito naravnih strun. To je tako velik uspeh, da se je v športnem leksikonu pojavil nov glagol: "toBabolise".


 

1980's Borg: idol zlate dobe svetovnega tenisa

Björn Borg z vsemi turnirskimi zmagami, vključno z 11 turnirji za grand slam, ki jih je dosegel s strunami VS, skupaj z Arthurjem Ashem, Martino Navratilovo, Jimmyjem Connorsom in Johnom Newcombom, postane teniška rock zvezda za celotno generacijo igralcev. Paul Babolat švedskemu šampionu podeli celo zasluženo zlato VS. Babolat prav tako spremeni podpis blagovne znamke na svojih strunah, tako da doda ikonično dvojno črto na spodnji del glave loparja, tako da igralci vedno vedo, ne glede na znamko samega okvirja, da je le-ta opremljen s strunami Babolat.


 

1981 - 1982 Babolat nadgrajuje svojo igro: niz inovacij v zgodnjih osemdesetih

Po lansiranju prvega električnega stroja za napenjanje strun, Cordynel, blagovna znamka izda Elastocross - dodatek, ki podaljša življenjsko dobo strun, tako da jih je lažje prestaviti. Babolat ustvarja "Team Compétition" - skupino izjemnih pripravljalcev loparjev, ki pomagajo profesionalnim igralcem na turnirjih po vsem svetu in ponujajo storitve, ki postavljajo najvišje standarde.


 

1983 Noah: francoska zmaga na Roland Garrosu

Yannick Noah je zmagal na OP Francije proti Matsu Wilanderju. Oba igralca uporabljata loparje, opremljene z VS strunami. Yannick postane ikona v Franciji in po svetu. Babolat žanje zasluge.


 

1992  Še en skok naprej

Konkurenčno in inovativno družinsko podjetje, ki ga leta 1985 prevzame Pierre Babolat, znova pušča pečat na svetovnem trgu z lansiranjem serije multifilamentnih sintetičnih strun (VX, Le Muscle). Ta odporen, vrhunski izdelek najvišjega razreda kmalu postane priljubljen pri igralcih.

Še ena zmaga

RDC (Racquet Diagnostic Center)- še ena Babolat inovacija. Ta profesionalna naprava natančno izmeri lastnosti loparja in strun v manj kot dveh minutah. Badminton postane olimpijski šport na igrah v Barceloni istega leta. Več igralcev badmintona in tenisa je opremljenih z Babolat VS struno.


 

1994  Prelomnica v igri

Leto 1994 pomeni še eno prelomnico v zgodovini znamke. Po več kot stoletju na vodilnem trgu dodatkov za strune in loparje, Babolat lansira svoje prve teniške okvirje. Z ustvarjanjem celotne serije, vključno s Pure Drive, Pierre Babolat izumi izjemen lopar, ki je globalno povezan z novimi stili igranja. Sprva je bil predstavljen v Franciji, kmalu pa se je začel tržiti v Španiji (1995), Italiji (1996), Avstriji (1997) in Nemčiji (1998), preden je osvojil države po vsem svetu, vključno z Japonsko leta 1999 in Združenimi državami leta 2000. Od takrat je Pure Drive je postal ikona in mednarodno najbolje prodajan lopar.1995  Badminton: Babolat širi svoja obzorja

Za petami teniškega zmagoslavja Babolat razkrije svoje prve okvirje za badminton. Z opremo, prilagojeno tako klubskim igralcem kot profesionalcem ter ponudbo za otroke in šole, Babolat žanje uspeh za uspehom in je zdaj ena vodilnih evropskih blagovnih znamk.1998  Prvi Babolat lopar na turnirju za Grand Slam

Carlos Moya, opremljen s svojim modrim loparjem Pure Drive, dominira v sezoni na peščenih igriščih z uspehi v Monaku, Rimu in najbolj nepozabnem OP Francije in postane prvi teniški igralec, ki je osvojil turnir za Grand Slam z loparjem Babolat, marca 1999 pa postane tudi številka 1 svetovnega tenisa.

Oba mladinska zmagovalca Fernando Gonzalez (CHI) in Kim Clijsters (BEL) sta prav tako opremljena z loparji Babolat in kmalu postaneta zveneči imeni.

Strune, ki so bile uporabljene že na več kot 100 turnirjih za Grand Slam ter zmage, ki so jih zabeležili Babolatovi loparji, označujejo začetek nove dobe za znamko.


 

2000  Padel: dvojna zmaga

Vedno v iskanju novih trendov v športih z loparjem, Babolat opazi vzhajajočo zvezdo: Padel. Nov šport, podoben tenisu, ki se pojavi v Španiji ter Srednji in Južni Ameriki. Blagovna znamka svojim obstoječim dodatkom doda svoj prvi padel lopar in spodbuja rast tega športa. Babolat lansira tudi Sensor, novo serijo preciznih naprav za napenjanje badminton in tenis strun.


 

2001  Mala rumena žoga

Babolatovo strokovno znanje je ponovno prišlo na naslovnice leta 2001 z lansiranjem njegovih prvih teniških žogic. To pomeni nov mejnik v njegovi globalni zavezanosti igralcem prek klubov in turnirjev.


 

2003  Delo z nogami

V partnerstvu s priznano francosko znamko Michelin, svetovnim strokovnjakom za tehnologije oprijema in gumarstva, Babolat na pobudo Érica Babolata lansira svoje prve teniške copate. Rezultat skupnega strokovnega znanja teh dveh strokovnjakov je linija izdelkov z zajamčeno tehnično kakovostjo. Po lansiranju prve linije oblačil za klubske igralce, Babolat zdaj ponuja celotno paleto opreme za igralce badmintona, tenisa in padela.


Skupaj s svojo ponudbo čevljev in oblačil Babolat nadaljuje z inovacijami na področju tenisa z izdajo aerodinamičnega loparja, prilagojenega sodobnim stilom igranja: Babolat Aeropro Drive.

Andy Roddick (ZDA) in Kim Clijsters (BEL) postaneta igralca št. 1 ATP in WTA s svojim loparjem Babolat Pure Drive.

2005  Nadal: vzpon edinstvenega šampiona

Mladi španski igralec Rafael Nadal z loparjem in strunami Babolat igra že od devetega leta. Pri komaj 19 letih Rafa osvoji svoj prvi naslov na turnirju za grand slam na OP Francije z loparjem Babolat Aeropro Drive, ki je posebej zasnovan za izboljšanje njegovega ekstremnega spina.


Andy Roddick, ameriški teniški igralec št. 1, izbere čevlje Babolat Propulse poleg loparja Pure Drive in hibridne strune Pro Hurricane Tour & VS ter doseže svetovni rekord za najhitrejši servis: 249 km/h!

2009  Spet z Michelinom

Na podlagi zmogljivosti svojih teniških copat, Babolat na trg lansira tudi serijo športnih copat za igralce badmintona, tudi tokrat v sodelovanju z Michelinom.


 

2010  Teniške inovacije in zmage

Ko v klube in trgovine po vsem svetu prihaja popolnoma nova struna RPM Blast, igralci ekipe Babolat Pro Team zagotavljajo, da znamka blesti na mednarodnih tekmovanjih.

Rafa Nadal (ESP) in Francesca Schiavone (ITA) zmagata na Roland Garrosu, igralec z Mallorce pa je zmagal tudi na OP ZDA, hkrati z belgijsko igralko Kim Clijsters, ki ji je to uspelo v ženski konkurenci. Babolatove inovacije loparjev in strun dosegajo zmage na najvišjih ravneh.


 

2011  Dve globalni francoski teniški znamki: French Open in Babolat

Dve blagovni znamki, ki ju občudujejo teniški navdušenci po vsem svetu, združita moči, da igralcem ponudita popolnoma novo izkušnjo. Najprej z loparji, strunami, žogicami, dodatki in torbami v barvah Babolat in French Open-a, na voljo na 15.000 prodajnih mestih in v 20.000 partnerskih klubih. In nato z Babolabom, ki igralcem omogoča pripravo in nastavitev svojih loparjev in strun med odprtim prvenstvom Francije. Približno 5000 loparjev vsako leto v rekordnem času pripravi približno dvajset tehnikov, ki delajo na kraju samem.


 

2012  Pravila igre se spremenijo

Babolat pomaga igralcem pri izboljšanju in prilagajanju v športih, kjer ima oprema velik vpliv na uspešnost, zato povezuje igralce igre z uporabo loparja ter zapestnico. Babolat Play ponuja igralcem pregled nad njihovo igro – meri hitrost servisa, šteje in razlikuje udarce ter področje udarca oz. stika žogice z loparjem, spin, itd.

Vsako tekmo ali trening je zdaj moč primerjati s prejšnjimi predstavami ali drugimi igralci, vključno s profesionalci. To omogoča vsakemu igralcu, da spremlja svoj napredek in ga deli s svojim trenerjem in prijatelji ter ponovi tekmo. Vse kar morate storiti je, da prižgete svoj lopar!


 

2013  Dve blagovni znamki sta krojili zgodovino tenisa od samega začetka

1875 Babolat izumi naravne strune za novo igro tenisa na travi. 1877 je v Wimbledonu potekalo prvo prvenstvo.

Wimbledon in Babolat ohranjata svojo tradicijo inovativnosti in ponujata le najboljše v tenisu navdušencem po vsem svetu in vse leto. Čeprav sta najstarejši teniški imeni navdihnjeni s svojo zgodovino, sta trdno usmerjeni v prihodnost. Wimbledon in Babolat skleneta partnerstvo in na podlagi tega ponudita edinstveno izkušnjo s svojimi loparji, strunami, čevlji in namensko storitvijo priprave loparja.

Babolat s svojo tehnologijo BT7 izboljšuje tudi napenjanje z naravnim črevesjem in na tržišče lansira črni VS.


 

2014  V igro vstopi teniški lopar Babolat Pure Strike

Babolat predstavi svoj novi lopar Pure Strike, ki ponuja inovativno zasnovo, odzivnost, moč, nadzor in večjo natančnost za igralce, ki so nagnjeni k bolj napadalni igri. Pure Strike malu pridobi sloves »tretjega stebra« loparjev znamke Babolat, ob preostalih Pure Drive (moč in vsestranskost) in Pure Aero (moč in spin).


 

2017  Rafa: z drugega sveta

Opremljen s svojim slavnim Babolat Pure Aero loparjem, napetim s strunami Babolat RPM Blast, Rafa Nadal v tem letu izstopa s svojo deseto zmago na OP Francije! Postane prvi igralec v odprti eri, ki je desetkrat osvojil isti turnir za grand slam. Kot se za tak mejnik spodobi, Babolat dogodek zaznamuje z izdajo nove omejene izdaje loparja: Pure Aero Decima.


 

2019  Vintage letnik za ekipo Babolat

Še ena izjemna Nadalova predstava z njegovim 12. osvojenim naslovom na OP Francije in skupno 19. turnirjem za grand slam.

Medtem pa blesti še en španski igralec ... pri padelu! Juan Lèbron postane svetovna številka 1 s svojim loparjem Viper Carbon pala, čevlji Jet Premura in namenskimi oblačili Babolat.

Francoska blagovna znamka tako zaključuje leto 2019 z dvema svetovnima številkama 1 dveh različnih športih. Prvič!


 

2021  Juan Lebron, številka 1 na svetu že tretje leto zapored

Kakšno leto je za našim španskim igralcem Juanom Lebronom! Poleg tega, da je s Španijo osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka in svoj prvi turnir Masters, je Juan že tretje leto zapored leto končal kot prvi igralec sveta. Juan rad igra napadalno igro s svojim loparjem Technical Viper in skupaj s svojim rojakom, Alejem Galanom, dominira v svetu padela bolj kot kdaj koli prej.


 

2022  3 Grand Slam naslovi in prestižno partnerstvo

Neverjetno čustveno leto za Rafaela Nadala, ki je postal najbolj odlikovan igralec v zgodovini turnirjev za grand slam.

Januarja je Rafa pustil pečat na odprtem prvenstvu Avstralije, ko je v finalu premagal Danila Medvedjeva, s čimer je svoj rekord zmag na turnirjih za grand slam dvignil na 21.

4 mesece kasneje je Rafa ponovno zmagal in osvojil svoj 14. naslov na Roland Garrosu in hkrati 22. Grand Slam, kar je bil do tistega dne rekord vseh časov.

Uspeh za Carlosa Alcaraza, ki je po svojih prvih dveh zmagah na turnirjih Masters 1000, pustil pečat na OP ZDA, ko je osvojil svoj prvi naslov na turnirjih za Grand Slam in to pri samo 19 letih, s čimer je postal najmlajša št. 1 v zgodovini.

Babolat krepi partnerstvo z Wimbledonom. Babolat je že nekaj časa uradni partner za loparje, torbe in čevlje, v letu 2022 pa smo zagotovili uradni servis loparjev turnirja.


 

zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.