Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam
10. November 2019

WILSON TEST BLADE V7 IN CLASH

Kot v testu iz leta 2017 lahko tudi tokrat zapišemo, da je Wilson z letošnjo, že sedmo edicijo, pripravil najudobnejšo serijo loparjev iz linije Blade doslej – bistveno mehkejšo,
WILSON BLADE

Blade 98 (18x20) v7
Kot v testu iz leta 2017 lahko tudi tokrat zapišemo, da je Wilson z letošnjo, že sedmo edicijo, pripravil najudobnejšo serijo loparjev iz linije Blade doslej – bistveno mehkejšo, bolj prožno in s precej izboljšanim občutkom ob stiku loparja z žogico! Najbolj tekmovalen seveda ostaja Blade z razporeditvijo strun 18x20, ki je izjemno natančen lopar, hkrati pa je še manj obremenjujoč za igralno roko. Vseeno pa bo za tiste najbolj občutljive to verjetno pretrd oreh. Nekoliko spremenjena razporeditev teže še poveča maso loparja ob zamahu, zato deluje še bolj kompakten, hkrati pa zaradi znižane trdote okvirja daje občutek, da se žogica še lepše ugrezne v strune in odbojnost ter občutek ob čisto zadeti žogici je res izjemen! Kako žoga odleti z loparja, izjemno! Če je bila prejšnja verzija nekoliko preveč »zadenfana«, je tudi ta del precej izboljšan, kar se kaže pri vseh udarcih, od servisa do delikatne, fine igre ob mreži. Za vse igralce z dvoročnim bekendom so pri Wilsonu še dodatno izboljšali grip in ga s tem za nas naredili še bolj udobnega, kar je bilo zame zelo razveseljivo. Moč udarca sicer še naprej ostaja izključno v domeni igralca. Z loparjem je treba še naprej kar krepko udarjati po žogici, če želimo doseči konstantno dobro globino in rotacijo žog, a vseeno se mi zdi, da je za to potrebno nekaj manj truda. Agresivni, napadalni in telesno dobro pripravljeni igralci bodo bogato nagrajeni, saj ob dobri izvedbi udarca dobesedno ubiješ žogico. Kadar imaš v točki pobudo, lopar dela v tvoje dobro, v obrambni pa boste zaradi konkretne mase ob udarcu potrebovali kar precej dobro fiziko in mehaniko, da boste učinkovito vodili lopar in da bo posledično delal v vaš prid. Po drugi strani pa pogosto že sama nastavitev loparja prav zaradi mase zadostuje, da žogica neugodno odleti na tekmečevo stran igrišča. Zmagovalec testa!

Blade 98 (16x19) v7

Kot je bilo pričakovati, je verzija z nekoliko bolj odprto razporeditvijo strun nudila nekaj več moči ob manjšem energetskem vložku. Dolžina leta žogice se je ob isti napetosti strune povečala za dober meter, tudi lok je nekoliko višji. Kontrola je sicer dejansko malenkost manjša in občutek žogice v strunah manj predvidljiv, zato pa je še bolj prožen, a vseeno je to fantastičen lopar za dobre in agresivne igralce, ki vršijo pritisk na nasprotnika z vseh delov igrišča, hkrati pa želijo od loparja nekoliko več pomoči. Navdušuje predvsem stik z žogico oziroma dejstvo, kako lepo se ob čistem zadetku čuti žogico na strunah.

Blade 98S (18x16) v7

Wilsonova novost iz leta 2013 z ekstremno odprto razporeditvijo strun je bila takrat predvsem zelo zabavna ob spoznanju, kako močno lahko res široki »kvadratki« v glavi loparja zagrabijo žogico. Tokratna verzija pa je še precej bolj čvrsta in izboljšana na prav vseh področjih, še zlasti pa v segmentu stabilnosti in kompaktnosti loparja ter lahkotnosti rokovanja. Kontrolo so bistveno popravili že v verziji iz leta 2015, v 2017 so naredili še korak dlje, tokrat je v kombinaciji z malenkost manj moči zaradi mehkejšega okvirja, čeprav žogica še vedno izjemno odleti z loparja, še nekoliko boljša. Teža žoge, ki jo lahko proizvedeš z Bladeom 98S pa je na trenutke prav smešna, sploh glede na to, koliko manj napora je treba vložiti v udarec. Let žogice je seveda precej višji, lopar pa uporabniku še bolj prijazen, odpušča več napak in tudi kakšno slabšo izvedbo udarca, ki jih v zaključkih napetih ligaških tekem zlepa ne zmanjka. A vseeno je to orodje za dokaj izkušene igralce tenisa, ki z dobro tehniko iz njega lahko izvlečejo največ, obenem pa so sposobni že sami dobro kontrolirati žogo. Prav smešno in navdušujoče je, kako zelo so se po stabilnosti in igralnih lastnostih lahki loparji že približali svojim težjim bratom in upravičeno se zastavlja vprašanje, zakaj bi se »matral« s težkim loparjem, ko pa lahki ponujajo tako veliko. In ponuja se tudi odgovor na to, zakaj toliko mladih profesionalcev učinkovito uporablja presenetljivo lahko loparje tudi za igranje najvišjega nivoja tenisa na ATP turneji. Sodobna tehnologija to dejansko omogoča.

Clash 100 Tour

Lopar najbolj navduši s tem, kako dobro je čutiti ugrez žogice v strune ob dobrem zadetku in s preprostim rokovanjem, saj kljub 310 gramom osnovne statične teže deluje precej lažji. Je okreten, zelo stabilen, čeprav glava s svojimi 100 kvadratnimi inči ne sodi med najmanjše, strune zaradi relativno velikih kvadratkov dobro zagrabijo žogico, odzivnost loparja je zelo dobra, kontrola pa ob tem ni na tistem najvišjem nivoju, je pa vseeno več kot dobra. Lopar vsekakor nagrajuje odločne zamahe. Osebno me je malce motil dokaj širok okvir (24,5 mm), predvsem pa to, da me z ničemer ni prav zares navdušil, puščal me je nekako hladnega. Torej nič narobe, vse dobro, zanimiv občutek ob udarcu, ampak. Vseeno lopar za test priporočam vsem dobrim igralcem, ki čutijo kakršne koli bolečine v roki. Morda pa jim bo prav Clash s svojo čvrsto mehkostjo odpravil bolečine in še vedno več kot dobro opravljal vse zahtevane naloge. A zahteve bodo morale biti postavljene jasno in odločno, sicer vam lopar ne bo v prav veliko pomoč.
TEST:Robert Rebolj
zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.