Tel: 070 801 727 / 041 322 603 / 01 585 14 92
< Nazaj na seznam
07. September 2016

Wilson test Pro Staff RF 2017

Wilson Pro Staff 97 LS … tokratni zmagovalec testa!
Wilson Pro Staff RF 97 Autograph

Kar so po mojem skromnem mnenju pred dvema letoma s predstavitvijo novega loparja Rogerja Federerja pri Wilsonu popolnoma »zafurali«, so popravili pri osveženem modelu – to je dizajn, barvna shema oziroma izgled loparja. Čudovita, mat črna barva in srebrno lasersko vgravirani informativni in okrasni napisi na loparju naredijo to sodobno klasiko med loparji takšno, kot bi že ves čas morala biti – elegantno, nadstandardno, celo prestižnega videza, podobno, kot je to v tenisu gospod Federer, ki je lopar pomagal soustvariti. A Wilsonu peRFekcije vseeno še ni uspelo ustvariti – uvodno navdušenje namreč precej pokvari značka na dnu ročaja – rdeča, plastična, neopisljivo poceni – velikanska škoda! Da so zaradi tega pri izdelavi vsakega loparja privarčevali dolar, kar jim bo v skupnem seštevku verjetno prineslo nekaj milijonov glede na pričakovano prodajo po vsem svetu, za nas pač ni sprejemljiv odgovor.

Kar se tiče igralnih lastnosti loparja pravzaprav niso spreminjali, se pa vseeno zdi malenkost bolj udoben in uporabniku nekoliko bolj prijazen. Še vedno ga torej najbolj krasita neverjetna stabilnost in penetracija skozi žogo ter dejstvo, kako zelo dobro se čuti žogico na loparju. V tem pogledu je lopar res vrhunski. Za uspešno vihtenje iz minute v minuto in iz dneva v dan pa moraš biti še naprej – profesionalec! Ali pa vsaj izjemno dobro pripravljen rekreativec oziroma tekmovalno naravnan klubski igralec s tako rekoč brezhibnim teniškim znanjem. V nasprotnem primeru boš iz loparja težko izvlekel njegov maksimum, prej tvegaš kakšno resno poškodbo ali pa vsaj hudo utrujeno roko po vsaki uri tenisa! Škoda tudi, ker za dvoročni bekend ročaj ostaja še naprej malenkost (pre)kratek, igralci pa poročajo tudi o drugačnem občutku osnovnega gripa, ki sicer ostaja usnjen, a je črne barve in morda res nekoliko tanjši.

Wilson Pro Staff 97

 Del  glave Pro Staffa 97 (ob treh in devetih) in vrat loparja so »okrasili« s fluorestentno roza/rdečo barvo in s tem še pogršali že tako neatraktivno prejšnjo verzijo loparja – kar se tiče videza. Kar zadeva igralne lastnosti, nam na testu to pot prodajna uspešnica sicer ni bila tako všeč kot prejšnjič, saj je občutek nekoliko drugačen, lopar se zdi malenkost trši in bolj hrustljav, s tem pa se izgubi nekaj tistega želenega občutka, ki tako krasita njegovega večjega in močnejšega brata. A s svojimi 315g statične teže in precej nižjim swingweightom seveda ostaja bistveno bolj prijazen lopar in bo zagotovo tudi to pot našel širok krog igralcev, saj od uporabnika zahteva bistveno manj energije. Zaradi lažjega rokovanja lahko tudi neprofesionalni igralec tenisa in njega izvleče bistveno več, še večjo hitrost loparja ob udarcu, posledično večji spin, več dolgih in hitrih žogic, pri tem pa ne trpita prav veliko niti stabilnost loparja niti kontrola žogice, ki ostaja nadpovprečna. Tudi tu bi si želeli nekoliko daljši grip, tistim z dvoročnim bekendom bi znal biti malenkost prekratek, a  kot doslej lahko neprijetnost rešite z nekoliko višje navitim prekrivnim gripom.

Wilson Pro Staff 97 LS … tokratni zmagovalec testa!

Zdi se, da so loparju bistveno popravili občutek in da je zdaj še bolj podoben svojima večjima bratoma, a zaradi bistveno nižje teže (290g), drugačne razporeditve teže in še bolj odprte razporeditve strun – po sistemu Spin efekta (18x16) ter debelejšega okvirja (23 mm) bistveno lažji za rokovanje in zato bolj primeren za nekoliko starejše, slabše ali manj tekmovalno usmerjene rekreativce – ki pa morajo imeti vseeno kar precej teniškega znanja, in za mlade tekmovalce (nekje do 16. leta starosti) ter tudi starejše tekmovalke. Stabilnost, nekoliko več pomoči pri rotiranju žogice in še večja odzivnost loparja bodo prišli prav vsem, ki bi radi od loparja nekoliko več pomoči, a hkrati vseeno obdržali zavidljivo raven kontrole. Bistveno izboljšan občutek in lahkotnost ob vihtenju sta nas navdušila in napeljala na misel, da bi bil lopar lahko ob manjših modifikacijah (npr. usnjen grip in nekaj gramov uteži – seveda za tiste, ki se s tem radi igrajo) zelo primeren za zelo aktivne turnirske in ligaške igralce, saj ni utrujajoč in igralcu nudi veliko pomoči. To pa je nekaj, kar v ključnih trenutkih tekme vsi krvavo potrebujemo, kajne?

Head Graphene Speed MP 2017

Na testu smo imeli priložnost preizkusiti tudi testne verzije novih Headovih loparjev, ki sploh še niso dokončno oblikovani, tudi barvna shema ostaja neznanka in zelo verjetno je, da bodo tiste malenkosti, ki dokončno determinirajo občutek in obnašanje loparja, vseeno še variirale do mere, da težko zanesljivo napovemo, kakšen bo lopar v končni verziji. Po prvem vtisu pa MP zaenkrat ostaja redko pleten (kljub razporeditvi 16x19) v smislu, da so kvadratki med strunami dokaj veliki, kar pomeni, da zelo dobro grabijo žogico, nudijo pa nekaj manj kontroliran odziv in predvsem skrajšajo življenjsko dobo strunam. Lopar je  v primerjavi z zgoraj naštetimi trši, z manj tistega finega občutka, a tudi krog teniških igralcev, ki jih zanimajo tovrstni loparji, je povsem drug. Vseeno stabilen, živahen  in z veliko idealno točko udarca, s 300 grami okreten in hiter v roki sodi ob bok sodobnim loparjem tipa Pure Strike ali Wilson Ultra, ki nudijo veliko moči ob več kot zadovoljivi kontroli. Več pa napišemo o končni verziji …
zapri Na spletnih straneh Protenis.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.